Content delivery network yani içerik dağıtım ağı nasıl çalışır? Çağdaş internet mimarisinin günümüzde CDN'ler olmadan var olması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Web sitelerinin iyi performans göstermesini sağlama ihtiyacından doğdular ve bugün hala bu g erekliliğini yerine getiriyorlar.
1998 yılında Akamai ilk CDN'yi tanıttı. Modern CDN'ler şirketin metodolojileri üzerine inşa edilmiştir. Birinci nesil CDN'lerin odaklandığı statik verilerin çoğu yazılım indirmeleri, ses dosyaları ve video yayınlarıydı. Peki Content Delivery Network nasıl çalışır?
İkinci nesil CDN hizmetlerinin gelişimi, çevrimiçi veri depolama ve mobil bilişimin büyümesiyle aynı zamana denk geldi. Dinamik multimedya ve web içeriğinin daha karmaşık ve etkili bir şekilde dağıtılmasını mümkün kıldılar. Sonuç olarak, internet kullanımı arttıkça CDN sağlayıcılarının sayısı da hizmetleriyle birlikte arttı.
Bazı CDN iş modelleri, kullanıma dayalı veya sağlanan içerik miktarına bağlı fiyatlandırmaya dayanmaktadır. Diğerleri ise temel hizmetleri belirli bir ücret karşılığında ya da hiçbir ücret talep etmeden sunmakta, ancak performans ve optimizasyon hizmetleri için ekstra ücret talep etmektedir.
CDN nasıl çalışır? Bir CDN, daha önce de belirtildiği gibi, içeriğin kaynağı olan sunucuyu tüketici kullanıcının bulunduğu yere yaklaştırarak işlev görür. Bu, Varlık Noktaları (PoPs) adı verilen stratejik olarak konumlandırılmış veri merkezleri kullanılarak gerçekleştirilir. Dünyanın dört bir yanına yayılmış veri merkezleri olan bu PoP'ların her birinde binlerce önbellek sunucusu bulunur. Sunucular ve PoP'lar, bağlantıyı geliştirmek ve kullanıcı içeriği dağıtımını hızlandırmak için birlikte çalışır.
CDN Önbelleğe Alma Nasıl Çalışır?
İçerik dağıtım ağlarının işleyişi büyük ölçüde CDN önbelleğine bağlıdır. Bu, bir kullanıcıya ilk kez sağlanan dosyaların bir kopyasının oluşturulmasını ve sonraki talepler için orjinal dosyalar yerine bu kopyanın kullanılmasını içerir. Bir CDN'deki uç sunucular verilerin depolandığı yerdir.
CDN Önbellekleme Taslak Olarak Aşağıdaki Adımlara Göre Çalışır:
- Bir kullanıcı web sitenizden dosyaları ilk kez talep ettiğinde.
- Varlıklar sağlandıktan sonra, kaynak sunucudan alındıktan sonra tüketici kullanıcıya yakın PoP uç önbellekleme sunucusunda tutulur.
- Aynı kullanıcı aynı varlıklar için daha sonra bir talepte bulunduğunda kaynak sunucuya danışılmaz. Bunun yerine, istekler kullanıcıya gönderilmeden önce, daha önce kaydedilmiş varlıkların hala erişilebilir olup olmadığını görmek için PoP sunucusunun önbelleğe alınmış dosyalarını kontrol eder. Varlıklar kullanılamıyorsa veya önbelleğe alma sunucusu henüz önbelleğe almamışsa, istek kaynak sunucuya geri iletilir.
- Dosya verileri belirli bir konum için tüm CDN sunucularında önbelleğe alındıktan sonra, web sitesi ziyaretçilerinden gelen dosyalara yönelik sonraki tüm talepler kaynak yerine bu uç sunucular üzerinden sağlanarak kaynak yükü azaltılır ve ölçeklenebilirlik artırılır.
Bir CDN’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
CDN nasıl kullanılır? Bir CDN'nin ana işlevi, veri iletimini bir sunucu ağı üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde sağlamaktır. Bu ağlar materyalin kullanılabilirliğini, performansını ve güvenliğini artırır. Ayrıca kullanıcı analizlerini ve ağ trafiği izleme bilgilerini toplamak için de kullanılırlar.
Web siteleri, mobil uygulamalar, medya akışı ve indirilebilir öğeler CDN'lerin erişim sağladığı içerik türlerinden sadece birkaçıdır. Ayrıca sosyal medya ve arama motorlarından gelen talep yoğunluğu da CDN'ler üzerinden geçer.
İçeriği kontrol eden kuruluşlar, statik ve dinamik verilerin, çevrimiçi oyunların, mobil içeriğin, video akışının ve diğer gereksinimlerin dağıtımını hızlandırmak için CDN hizmetlerini kullanır. Aşağıda bazı CDN kullanım örnekleri verilmiştir:
- Bir e-ticaret şirketi, trafik artışının muhtemel olduğu yılın yoğun sezonlarında içerik sunmak için bir CDN kullanır.
- Bir banka, özel bilgileri güvenli bir şekilde göndermek için bir CDN kullanır.
- Bu ağlardan biri, bir mobil uygulama tedarikçisi tarafından yanıtları hızlandırmak ve yükleme sürelerini azaltmak için kullanılır ve mobil tüketiciler için kullanıcı deneyimini geliştirir.
CDN Yapı Taşları
PoP'lar (Varlık Noktaları)
CDN PoP'ları (Varlık Noktaları), yakın bölgelerindeki kullanıcılarla etkileşimden sorumlu, dikkatlice konumlandırılmış veri merkezleridir. Birincil amaçları, materyali web sitesi kullanıcısına yaklaştırarak gidiş-dönüş süresini kısaltmaktır. Genellikle, her CDN PoP'un çok sayıda önbellek sunucusu vardır.
Önbellek Sunucuları
Önbelleğe alınan dosyaların depolanması ve dağıtımı önbellek sunucuları tarafından gerçekleştirilir. Birincil amaçları bant genişliği kullanımını azaltmak ve sayfa yükleme sürelerini hızlandırmaktır. Çoğu CDN önbellekleme sunucusu çok sayıda depolama aygıtına ve büyük miktarlarda RAM'e sahiptir.
SSD/HDD + ROM
Önbelleğe alınan dosyalar katı hal, sabit disk sürücülerinde (SSD ve HDD) veya rastgele erişimli bellekte (RAM) tutulur; daha sık kullanılan dosyalar CDN önbellekleme sunucularının içindeki daha hızlı ortamlarda tutulur. En sık kullanılan öğeler, üçü arasında en hızlısı olduğu için RAM'de tutulur.
CDN Sağlayıcısı Nasıl Seçilir?
Farklı CDN hizmetleri kendine özgü çeşitli özellikler ve avantajlara sahiplerdir.
Bazı CDN sağlayıcıları ücretsiz hizmetler sunarken, diğerleri ücretsiz ve ücretli DNS hizmetleri sunar. Cloudflare ikinci gruba aittir ve en güvenilir CDN hizmet sağlayıcılarından biri olarak kabul edilir.
Bütçeniz, hedefleriniz ve gelecekte genişleme durumunda beklenen talepler, çeşitli CDN hizmetlerini karşılaştırırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli faktörlerdir.
İyi CDN hizmetleri aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- İtme veya çekme yetenekleri: Her web sitesi türü için optimum önbellekleme tekniği web sahipleri tarafından seçilebilir olmalıdır.
- Kaynak savunması: Bu özellik, dahili bir sunucu ile CDN uç sunucuları arasında bir önbellekleme katmanı oluşturarak kaynak üzerindeki yükü en aza indirir.
- Günlük tutma özellikleri: Kullanıcılar, bu HTTP önbellek başlığını ve kaynakların son kullanma tarihini kullanarak web sitesi kaynaklarının nasıl ve ne zaman önbelleğe alınacağını seçebilir.
- Önbellek denetimi: Kullanıcılar, bu HTTP önbellek başlığını ve kaynakların son kullanma tarihini kullanarak web sitesi kaynaklarının nasıl ve ne zaman önbelleğe alınacağını seçebilir.
- Özelleştirme özellikleri: İhtiyaçlarınızı karşılamak için bir CDN'yi özelleştirmenizi sağlayan bir hizmet seçin. Örneğin, bazı CDN sağlayıcıları müşterilerinin varlıkların nasıl teslim edileceğini, SEO'yu nasıl kullanacaklarını, güvenliği nasıl kullanacaklarını ve mobil cihazları nasıl kullanacaklarını değiştirmelerine izin verir.
- DDoS koruması: Bir CDN kaynağın IP adresini maskeleyebilse de, ağ katmanı saldırılarını saptırmak ve bilgisayar korsanlarının web sitenize potansiyel olarak girmesini engellemek için hala ek bir güvenlik katmanına ihtiyacınız var.
- HTTP/2 desteği: CDN'in HTTPS'yi desteklediğinden emin olun, çünkü bu protokol standart HTTP protokolünden çok daha güvenlidir ve daha iyi performans gösterir.
- Teşhis, analiz ve raporlama: Bu araçlar, bir kaynak sunucunun genel sağlığını takip etmek ve CDN ayarlarını geliştirmek için gereklidir.
- Coğrafi filtreleme: Coğrafyaya dayalı olarak belirli çevrimiçi içeriği sınırlamak için kurallar oluşturun ve CDN uç noktanızdaki yolları belirtin.
Günümüzde neredeyse tüm işletmeler müşteri çekmek için dijital kanallara güveniyor, bu nedenle CDN hizmetlerinin önemi daha görünür bir hale geldi. Vodafone Toptan Satış Çözümleri ile Bulut Bilişim Çözümleri, Veri Merkezi Çözümleri, Omurga Metro Ethernet ve dahası için şimdi göz atın.
Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.
İnceleyin